Prima pagina  Galerie foto-evenimente  Contact   
Vineri 23 Februarie 2018   
CONSILIUL JUDETEAN |  APARATUL DE SPECIALITATE  |  INSTITUTII SUBORDONATE  |  STRATEGII-PROGRAME  |  PROIECTE  |  DOCUMENTE ONLINE |  ENERGII REGENERABILE
INFORMATII PUBLICE
PROGRAM AUDIENTE
ACCES PERSOANE DIZABILE
RAPOARTE DE ACTIVITATE
SERVICII PUBLICE
ACHIZITII PUBLICE
ECONOMIC
TAXE SI TARIFE
URBANISM
LEGISLATIE
APLICAREA LEGII 154/ 2012 A INFRASTRUCTURII DE COMUNICATII ELECTRONICE
LEGATURI INSTITUTIONALE
CAUTA IN SITE
INFORMATII UTILE
SITE-uri PRAHOVENE
MASS-MEDIA LOCALE
ONG-uri
PAGINI UTILE
SCURT ISTORIC
POSTURI VACANTE CJPH

Vizualizare lista posturi vacante
Numarul de vizitatori 5091980
Data ultimei actualizari 21 Iulie 2017
  INSTITUTII CU FINANTARE DE LA CONSILIUL JUDETEAN PRAHOVA
SERVICII PUBLICE SPECIALIZATE DE INTERES JUDETEAN INSTITUTII DE CULTURA SPITALE
MUZEUL JUDETEAN DE ARTA PRAHOVA "ION IONESCU-QUINTUS"

Date de contact:
Adresa: Ploiesti, b-dul Independentei, nr. 1
Telefon: 0244/511.375 0244/522.264
Fax: 0244/511.375
Email: office@artmuseum.ro
Web: www.artmuseum.ro
Director general: Florin SICOIE
Prezentare:
 
                                         

Muzeul Judetean de Arta Prahova "Ion Ionescu-Quintus"

In anul 2005, printr-o hotarare a Consiliului Judetean Prahova, forul tutelar al Muzeului Judetean de Arta Prahova, din care fac parte Muzeul de Arta Ploiesti si Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu" Campina, institutiei i-a fost atribuita denumirea de Muzeul Judetean de Arta Prahova "Ion Ionescu-Quintus", in onoarea celui mai important dintre ctitorii sai si a familiei careia i-a apartinut cladirea-monument in care se afla astazi sediul muzeului.

        

 

1. Muzeul de Arta Ploiesti

Muzeul de Arta Ploiesti isi are originea in Pinacoteca Municipiului Ploiesti, infiintata in noiembrie 1931, in urma eforturilor consecvente ale unui grup de vaza de intelectuali ploiesteni, intre care avocatul, omul politic si colectionarul de arta Ion Ionescu - Quintus, arhitectul Toma T. Socolescu, istoricul Dumitru Munteanu - Ramnic, cu sprijinul autoritatilor locale si in cadrul Asezamintelor Culturale "Nicolae Iorga".

Dupa Marea Unire din 1918, s-au luat numeroase masuri, la scara nationala, pentru organizarea unei retele de muzee specializate. Astfel, dispunand de o colectie de arta romaneasca din perioadele clasica, moderna si vizand achizitii de la artisti contemporani, Pinacoteca Municipiului Ploiesti se alatura muzeelor de arta deja existente la acea data printre care: Muzeul Bruckenthal, Pinacoteca Nationala, Muzeul "Theodor Aman", Muzeul "Anastase Simu", Muzeul "Toma Stelian", pinacotecile din Cluj si  Iasi etc.

Evacuata in timpul celui de al doilea razboi mondial, Pinacoteca Municipiului Ploiesti se va reinfiinta sub denumirea de Muzeul de Arta Ploiesti in anul 1955.


In anul 1969, autoritatile atribuie Muzeului de Arta Ploiesti actualul sediu din Bulevardul Independentei nr. 1, Palatul "Ghita Ionescu", care a gazduit, dupa 1919, Prefectura Judetului Prahova.         

                   
Istoricul cladirii                  
                    Patrimoniul


 

2. Muzeul "Nicolae Grigorescu" Campina

Pictorul Nicolae Grigorescu a trait in aceasta casa ultimii ani de viata: 1904 - 1907, aici fiind si ultimul sau atelier. El s-a retras aici spre sfarsitul vietii, impreuna cu toata familia - sotia sa Maria Danciu si fiul, Gheorghe.
A ales acest oras pentru aerul sau patriarhal si mai ales pentru imprejurimile de o inegalabila frumusete: malurile Prahovei imprejmuite de dealuri acoperite de o vegetatie specifica, albastrul fara sfarsit al cerului, elemente ce le intalnim adesea in operele sale din aceasta perioada.

Casa, construita chiar de artist, a ars in timpul Primului Razboi Mondial, deoarece, din nefericire, aici fusese stabilit Cartierul General German ce raspundea de intreaga zona, astfel ca, aproape de finalul razboiului, un mare incendiu a distrus-o in intregime. O parte dintre obiecte, in special cele de la parter, au putut fi salvate, ceea ce a facut posibila reconstituirea celor mai importante camere (atelierul, sufrageria, biblioteca). Nu s-a putut salva insa nimic din dormitoarele de la etaj, astfel ca reconstituirea acestora a fost imposibila.
Reconstituirea s-a desfasurat intre 1954 - 1955, iar muzeul memorial (parter si etaj) a fost pus la dispozitia publicului larg in 1957.
Marea majoritate a obiectelor de aici au apartinut familiei, restul au fost procurate din colectii particulare.
Reconstructia s-a desfasurat sub directa indrumare a fiului artistului, fotografiile din timpul vietii artistului fiind de mare ajutor.
Planurile de reconstructie au fost realizate de arhitectul campinean - Popisteanu, in timp ce Nae Guage, sculptor amator si fost ucenic al lui Grigorescu timp de multi ani, a contribuit impreuna cu Gheorghe Grigorescu, fiul artistului, la refacerea cat mai fidela a cladirii.

            

Sursa informatiihttp://www.artmuseum.ro/

Informatii de interes public

REGULAMENT DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE

Rezultatul celor doua etape ale evaluarii anuale a managementului aplicat  de domnul Sicoe Florin, directorul Muzeului Judetean de Arta "Ion Ionescu - Quintus" Prahova - 30.03.2015

 


DESCOPERA PRAHOVA
PREZENTARE GENERALA
HARTA JUDETULUI
ALESII LOCALI
INFORMATII PRIMARII
MANIFESTARI COMERCIALE
CALENDAR CULTURAL, ARTISTIC SI RELIGIOS
INFORMATII PENTRU AFACERI
COMUNICATE DE PRESA
Preşedintele C J Prahova, Bogdan Toader şi viceguvernatorul Provinciei Heilongjiang,China , Hu Yafeng au semnat astăzi, 20 iulie 2017, ,,Memorandumul de Colaborare ".  
detalii...
Luni, 10.07.2017, ora 13.00, Sala de 200 de locuri a Palatului Administrativ are loc sedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Prahova.  
detalii...
In urma avertiarilor de cod galben şi portocaliu, Consiliul Judetean Prahova a impus restrictii de circulatie pe drumurile judetene  
detalii...
Vezi toate stirile
POTENTIAL TURISTIC
VISIT PRAHOVA
MONUMENTE
PEISAJE
AGROTURISM
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura - FAO
   PRIMA PAGINA  |  GALERIE FOTO-EVENIMENTE  |  CONTACT  |  GHID NAVIGARE  |  TERMENI SI CONDITII   
Site oficial realizat in cadrul Sistemului Informatic Integrat in Administratia Publica Locala a Judetului Prahova - V3 2009