Companiile și administrațiile publice locale vor putea accesa 277 milioane de Euro – fonduri europene nerambursabile dedicate exclusiv județului Prahova – pentru a face față provocărilor economice și sociale legate de tranziția către o economie verde.
Finanțarea are la bază Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ) în județul nostru, elaborat de Consiliul Județean Prahova, în parteneriat cu mediul de afaceri și alți parteneri sociali.
Pentru o mai bună înţelegere a acestui mecanism de finanţare, Consiliul Judeţean Prahova, alături de reprezentanţi ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi comisiei Europene, a organizat o sesiune de comunicare cu primari, reprezentanţi ai mediului de afaceri local, dar şi din diverse instituţii publice judeţene.
În urma discuţiilor, partenerii de dialog au convenit că este nevoie de un ghid suplus şi clar pentru scrierea proiectelor, dar şi de discuţii prealabile în vederea identificării oportunităţilor pentru fiecare localitate şi agent economic care ar putea accesa fonduri prin Programul Operational pentru o Tranziţie Justă (POTJ). Rezultatele vizate prin implementarea acestui program de finanţare: – 1600 noi locuri de muncă – 369 de întreprinderi noi – noi capacități de energie verde de 34 MW – 665 întreprinderi mici și mijlocii din județ pot beneficia de sprijin financiar substanțial pentru retehnologizare în vederea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, pentru implementarea de proiecte care folosesc surse regenerabile de energie, pentru dezvoltarea economiei «verzi».
O astfel de abordare va crea, la rându-i, noi locuri de muncă. – autoritățile publice vor avea la dispoziție fonduri pentru creșterea eficienței energetice, dezvoltarea unui transport ecologic și îmbunătățirea infrastructurii energetice – peste 3000 de şomeri vor putea beneficia de sprijin -2200 de gospodării vor fi sprijinite pentru a dobândi statutul de prosumator
Conform calendarului estimativ, deschiderea apelurilor de proiecte ar urma să fie în aprilie 2023, iar închiderea acestora să aibă loc odată cu epuizarea fondurilor alocate. Prahova este singurul județ din Regiunea Sud-Muntenia cuprins în Programul Tranziţie Justă 2021-2027, un demers menit să facă trecerea către o economie mai prietenoasă cu mediul și mai puțin poluantă.