Dumitru Tudone – vicepreşedinte CJ Prahova: „Datele colectate în urma recenzării, alături de PUG-uri, sunt indicatori esenţiali pentru strategiile de dezvoltare ale UAT-urilor“

Câteva minute disponibile şi un dispozitiv electronic cu acces la internet sunt suficiente pentru a completa chestionarul de autorecenzare. Este un element de noutate, fiind de altfel pentru prima dată în istoria României când Recensământul populaţiei şi locuinţelor (RPL) se realizează 100% digitalizat.

Culegerea datelor pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor 2021 a debutat în ţara noastră pe 14 martie 2022. Până pe 15 mai 2022, se va realiza autorecenzarea online, iar între 16 mai-17 iulie va avea loc recenzarea prin interviu, faţă în faţă, cu înregistrarea datelor pe tabletă de către un recenzor.

Pentru a oferi toate informaţiile, dar şi pentru a promova completarea online a chestionarului, precum şi stimularea cooperării cetăţenilor cu toţi factorii implicaţi în procesul recenzării, Consiliul Judeţean (CJ) Prahova a găzduit, astăzi, o şedinţă de lucru la care au participat vicepreşedintele CJ Prahova, Dumitru Tudone, prefectul judeţului Prahova, Virgiliu-Daniel Nanu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, secretarul general al INS, Romi Mihăescu, directorul Direcţiei de Statistică Prahova, Mirela Dobrică, primari sau/şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţ.

Dumitru Tudone a apreciat organizarea sesiunii de conştientizare a Recensământului populaţiei şi locuinţelor, menţionând faptul că datele colectate în urma acestui proces, alături de cele oferite de planurile urbaniste generale (PUG), sunt indicatori esenţiali în baza cărora vor fi realizate strategiile de dezvoltare ale unităţilor administrativ teritoriale (UAT). De asemenea, a reamintit faptul că CJ Prahova oferă tot sprijinul Direcţiei de Statistică şi autorităţilor locale pentru buna derulare a demersului de recenzare.

În cadrul şedinţei, au fost prezentate particularităţile acestui Recensământ, dar şi propuneri despre noi mijloace de promovare a autorecenzării în rândul populaţiei.
Conform informaţiilor făcute publice de Direcţia de Statistică Prahova, în primele 15 zile ale perioadei de autorecenzare şi autorecenzare asistată pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2021 (14-28 martie 2022) au fost completate 52692 chestionare la nivelul judeţului Prahova. Dintre acestea, 26616 au fost completate în mediul urban (50,5%) şi 26076 pentru mediul rural(49,5%). Localităţile cu cel mai mare număr de chestionare completate au fost: Ploieşti, Câmpina, Breaza pentru mediul urban şi Bucov, Vărbilău, Blejoi pentru mediul rural.
Numărul chestionarelor completate nu este egal cu numărul celor validate şi nici cu numărul de persoane recenzate, deoarece o parte dintre aceste chestionare pot cuprinde doar date legate de locuinţele secundare.

Pentru informaţii detaliate privind desfăşurarea RPL2021 vă rugăm să consultaţi https://www.recensamantromania.ro/ (sit e pe care se găseşte PLATFORMA DE AUTORECENZARE).
Lista locaţiilor, precum şi programul de funcţionare a centrelor de autorecenzare asistată din localităţile judeţului Prahova este disponibilă pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Prahova, la adresa https://prahova.insse.ro/ .