Consiliul Judeţean Prahova a depus vineri, 06 mai 2022, patru proiecte în vederea obţinerii finanţării prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru promovarea acestora. Demersul vine în cadrul relansării apelului de proiecte de către Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în domeniul Investiției 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Componenta 11 – Turism și cultură din PNRR.

Cele 12 rute tematice sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastronomiei tradiționale românești, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor de lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântul Ladislau, traseul castrelor romane, ruta fortărețelor, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării și ruta satelor cu arhitectură tradițională.

Consiliul Judeţean Prahova a aplicat cu două obiective pentru Traseul gastronomiei tradiționale românești:

„DESCHIDEM APETITUL CU ȚUICA PRAHOVEANĂ“, prin care se urmăreşte promovarea ţuicii de Văleni, cu o tărie şi aromă inconfundabilă, care le aduce producătorilor premii la festivalurile de profil, dar şi recunoaşterea în Registrul Produselor Tradiţionale din România.

„GASTRONOMIA PODGORIILOR PRAHOVENE PE DRUMUL LUI BACHUS“, obiectiv care are ca scop aducerea în prim-plan a vinurilor și podgoriilor prahovene, unele cu o tradiţie străveche. Din generaţie în generaţie, dragostea şi pasiunea cu care este produs vinul prahovean se regãsesc permanent în calitatea acestuia.

Alte două proiecte înscrise pentru obţinerea finanţării aferente promovării, prin PNRR, se regăsesc în Ruta bisericilor de lemn:

„BISERICI SECULARE ÎN COMUNA CHIOJDEANCA“, unde sunt incluse Biserica de lemn „ Cuvioasa Paraschiva- Văgăunești” – sat Chiojdeanca (datată din 1792) şi Biserica de lemn „Sfântul Dumitru”- sat Nucet (datată din 1774)

„BISERICI SECULARE ÎN COMUNA STARCHIOJD“, unde se regăsesc Biserica de lemn „ Cuvioasa Paraschiva -Gârbească ( Biserica Mică)” – sat Starchiojd (construită în 1780), Biserica de lemn „Sfântul Nicolae”-Vechi – sat Starchiojd (datată în sec. XVIII, reconstruită în anii 1980-1982)

Detalii despre condiţiile depunerii, evaluării, dar şi sumele alocate fiecărei rute în parte, găsiţi pe: https://mfe.gov.ro/pnrr-relansarea-apelului-de-proiecte-pentru-investitii-in-turism-si-cultura/

Vă reamintim, că în urma primului apel de proiecte în cadrul Investiției 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Componenta 11 – Turism și cultură din PNRR, două proiecte din judeţul nostru au fost selectate în vederea acordării de finanţare pentru promovare: ,,Castrul Roman de la Drajna de Sus, origine și perenitate” (la Ruta castrelor romane) şi ,,Cașcaveaua de Prahova, deliciu tradițional Românesc” (la Traseul gastronomiei tradiționale românești).