Prima ediție a FESTIVALULUI ARTELOR NICHITIANA, UNIVERSITATEA LIBERĂ NICHITA STĂNESCU – ATELIERE DE CREAȚIE îl are ca director artistic pe domnul Mihai Vasile, regizor (fondator al Teatrului Equinox și al Centrului Dramatic Mythos), și este inițiată în urma finalizării Proiectului Festivalul artelor „Nichita la echinocțiu”, proiect care nu s-a mai putut desfășura, la standardele propuse de-a lungul celor 15 ediții, din pricina pandemiei Covid-19.
Deoarece a fost un proiect de anvergură, unic în orașul Ploiești și județul Prahova, dorim să menționăm pentru cei interesați istoricul Festivalului artelor „Nichita la echinocțiu”.
Festivalul artelor „Nichita la echinocțiu” a fost organizat la inițiativa Teatrului EQUINOX din cadrul Centrului Județean de Cultură Prahova.
Festivalul este continuatorul într-un fel mai nou, mai diversificat, mai modern, a manifestării culturale „Zilele poeziei românești” ce a fost înființată ca un omagiu, de un grup de intelectuali, la un an de la moartea poetului (13 decembrie 1984).
Din anul 2006 Teatrul EQUINOX din cadrul Centrului Județean de Cultură Prahova, cu o vastă experiență în organizarea diferitelor manifestări cultural-artistice s-a ocupat cu organizarea acestui festival până în anul 2013.
Teatrul EQUINOX înfiinţat de domnul Mihai Vasile la data 21 septembrie 1980 ca un spaţiu de interferenţă a artelor şi ca o şcoală artistică de avangardă, a fost timp de peste trei decenii cel mai animat centru cultural al municipiului Ploieşti. Cu proiectele sale artistice, culturale şi educaţionale, Teatrul Equinox şi-a propus în primul rând să creeze o relaţie mai strânsă şi mai adevărată între opera de artă şi receptorul ei. Spectacolele de teatru, de teatru de gest, de dans, concertele şi galele de film – creaţie a tinerilor artişti, și nu numai, atelierele de creaţie şi interpretare, colocviile şi dezbaterile pe diverse teme din domenii artistice, sociale şi educaţionale, au atras de-a lungul anilor un număr impresionant de tineri dar şi personalităţi importante din lumea artistică.
Din anul 2013, când Teatrul Equinox s-a transformat în Centrul Dramatic Mythos, ultimele ediții (între 2014-2020) au fost organizate de domnul Mihai Vasile în cadrul Centrului Dramatic Mythos.
FESTIVALUL ARTELOR „NICHITA LA ECHINOCȚIU” se desfășura în răstimpul dintre echinocțiul de primăvară și ziua de naștere a poetului. Acesta a fost un festival dinamic, făcut de tineri pentru tineri, așa cum i-ar fi plăcut poetului. Începea la 21 martie și se termina la 31 martie, cu închiderea atelierelor de creație din cadrul Universității Libere Nichita Stănescu. A fost un festival cu unsprezece zile de spectacole, ateliere, recitaluri, vernisaje, lansări de carte, colocvii, proiecții de filme etc. La atelierele din cadrul festivalului se înscriau în medie 60 de tineri din orașul Ploiești și județul Prahova, care sub tutela spirituală a poetului nostru Nichita Stănescu aveau prilejul să participe la toate aceste manifestări cultural-artistice.
Festivalul se adresa însă tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, care aveau acces gratuit la toate manifestările și primeau, tot gratuit, toate publicațiile ce se lansau în cadrul festivalului
Centrul Județean de Cultură Prahova – Consiliul Județean Prahova organizează în zilele de 29, 30 și 31 martie 2022 prima ediţie a FESTIVALULUI ARTELOR NICHITIANA. UNIVERSITATEA LIBERĂ NICHITA STĂNESCU – ATELIERE DE CREAȚIE.
Centrul Dramatic Mythos propune ca prin rememorarea, redescoperirea și promovarea poeziei pornind de la personalitatea lui Nichita Stănescu, valoare culturală a comunității locale, să aducă în contemporaneitate și să fixeze în conștiința publică imaginea poetului. În cadrul proiectului, conceput a se derula în jurul creației lui Nichita Stănescu și a contemporanilor săi, se vor derula evenimente în care spectacolele, expozițiile, atelierele de creație, proiecţiile de film etc., au rolul de a apropia tânăra generație și nu numai, de valori ale spiritualității românești.
Din programul Festivalului Artelor NICHITIANA:
Marți, 29 martie
• ora 10 – Deschiderea oficială a atelierelor Universității Libere „Nichita Stănescu”.
Atelierul de arhitectură literară susținut de Dana Sînziana Constantin (scriitoare și traducătoare)
• ora 17 – Vernisajul expoziției de artă fotografică TOATE CELELALTE LOCURI. Expune Mihai Gheorghe, artist vizual
• ora 18 – UN POET ÎN TULBURĂRILE LUMII – NICHITA STĂNESCU
Cuvânt de omagiere a poetului rostit de regizorul Mihai Vasile
Proiecția filmului ANTRENORUL DE ÎNGERI, după spectacolul cu același titlu al Centrului Dramatic Mythos (producție a anului 2016)
Miercuri, 30 martie
• ora 10 – DISCIPOLII LUI NICHITA STĂNESCU
„EU VĂ IUBESC PE TOȚI”. POETUL DAN DAVID ÎN POSTERITATE
Prezentarea volumului „Venirea fiului” de Dan David.
Proiecția eseului filmic „Autoportret” (producție a anului 2014). Un film de Mihai Vasile
• ora 13 – Atelierul de sunete, susținut de regizorul Mihai Vasile
• ora 17 – DISCIPOLII LUI NICHITA STĂNESCU
ION STRATAN. ÎNTR-O LUME DE CUVINTE
Cuvînt de omagiere a poetului rostit de regizorul Mihai Vasile
Proiecția filmului EU AM TRĂIT ÎN CASA ASTA, după spectacolul cu același titlu al Centrului Dramatic Mythos (producție a anului 2016)
Joi, 31 martie
• ora 10 – Atelierul de semne, susținut de Diana Lemnaru și Andrei Nistor (artiști plastici)
• ora 17 – Prezentarea volumului „Nichita azi” și a albumului memorial „Nichita Stănescu”
Proiecția filmului MĂREȚIA FRIGULUI, după spectacolul cu același titlu al Teatrului Equinox (producție a anului 2010)
Vă invităm cu deosebită considerație la acest eveniment!