Aflat în Palatul Culturii din Ploiești, “inima culturală” a orașului, Muzeul Omului este un un muzeu modern și interactiv, un obiectiv de neratat pentru o vizită de relaxare în orașul lui Nenea Iancu. Muzeul stă la dispoziţia celor interesaţi şi cu un tur virtual

  • Este una din cele nouă secții ale Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, care a fost înființat pe 30 decembrie în anul 1956. Cu toate că are o viață lungă, Muzeul Omului nu a îmbătrânit deloc. Ideea prezentării cu mijloace muzeotehnice moderne a venit în contextul în care au fost finalizate lucrările de reparații și restaurare la clădirea Palatului Culturii. Atunci sălile de expoziție permanentă au fost regândite, punând în valoare obiectele muzeale din colecții prin intermediul noilor tehnologii. Din luna martie a anului 2013, Muzeul Omului a trecut de la butaforie și diorame, apreciate vreme îndelungată pentru spectaculozitatea și frumusețea lor, la tehnologia VR și realitatea augmentată, prezentatorul virtual și jocurile interactive.
  • Călătoria începe așadar din Sala de Antropogeneză, unde se prezintă formarea Universului, a Galaxiei Calea Lactee şi a planetelor, dar şi apariţia şi evoluţia vieţii pe Terra – Big-Bang-ul, printr-o proiecție supradimensionată și prin intermediul pieselor din vitrine: fosilele de plante, nevertebrate şi vertebrate, chiar și “fosile vii” – specii de plante şi animale care nu au suferit modificări majore timp de milioane de ani
  • În Sala de Anatomie ne întâmpină o prezentatoare virtuală sub formă de hologramă, care își prezintă organele interne, structura și funcțiile. Tot în acest spațiu e prezentată femeia de sticlă, exponatul care, cu mulți ani în urmă, a generat ideea realizării unui muzeu al omului. Piesa principală din mijlocul sălii nu este altceva decât un imens semn al întrebării: cine sunt? ce sunt? cum sunt? cum trăiesc? Acesta prezintă în detaliu structura și funcționalitatea omului. În „miezul lui” se folosește tehnologia 3D: printr-un soft sub formă de joc este poiectat un schelet care se mișcă în același mod cu cel care îl privește, precum și un joc didactic de realizare a scheletului din părțile componente.

Scheletul interactiv este, de altfel, una dintre piese cele mai atractive ale secţiei, fapt dovedit şi de vizita unui număr foarte mare de elevi în cadrul acţiunilor „Şcoala altfel“ din această perioadă.

  • În Sala de Genetică, vizitatorul poate călători imaginar în interiorul celulei. Personajul ales pentru proiecție este musculița de oțet, care a contribuit la elaborarea unor legi fundamentale ale geneticii. În sală există un touchscreen pe care se pot accesa informații stiințifice despre genetică, precum și jocuri interactive: cum realizăm o transfuzie de sânge în funcție de grupa sanguină; vezi dacă ești daltonist; ce grupă de sânge poți avea în funcție de grupele de sânge ale părinților.

Momentan, lampa de microscop din această sală nu funcţionează, fiind în faza de service. Dar va fi reintregrată în circuit „cu forţe proaspe“, în cel mai scurt timp.

  • Sala de Biodiversitate este spectaculoasă prin cele peste 200 de exponate: plante și animale, specii exotice și indigene, acvatice și terestre, atât de nevertebrate cât și de vertebrate. Vizitatorii pot accesa informații ștințifice despre piesele aflate în expoziție, prezentate pe sisteme info-touch. Tot aici ne delectăm cu un joc interactiv, bazat pe tehnologia de recunoaștere a gesturilor (Kinect), ce reprezintă trei tipuri de peisaje exotice (savană, recif coralier si zonă polară), Te vezi pe ecran în fiecare tip de peisaj și poți să îți faci o fotografie color. Pentru a pleca de aici cu o amintire sau mai multe, este necesară solicitarea şi achitarea unei taxe la standul muzeului, de unde este procurat şi biletul pentru vizitare.
  • Sala de Arii Protejate prezintă importanța conservării și protejării naturii. Punctul de atracție al acestei săli îl reprezintă podeaua interactivă, unde vizitatorii descoperă ce se poate întâmpla dacă omul pătrunde abuziv într-un anumit mediu natural, cum peștii fug din calea lui atunci când pune piciorul în apă.
  • Sala SOS Natura prezintă comparativ exploatarea durabilă și exploatarea excesivă, cele două zone fiind separate de o proiecție a unei cascade continuată cu un râu.
  • În final, ajungem în Sala de Populație, în care se prezintă diversitatea speciei umane. Prin intermediul unei manete vizitatorul poate accesa și urmări pe peretele sălii etapele dezvoltării omului (ciclul biologic). Informații despre natalitate și mortalitate pe glob și alte date statistice pot fi urmărite în timp real pe un monitor, cu actualizare permanentă. Aici se încheie călătoria noastră și ni se spune “la revedere” în limbile română, engleză, germană, hindi, franceză și chineză de către oameni ce reprezintă diferite subtipuri umane, prin intermediul a cinci monitoare.
  • Muzeul își așteaptă vizitatorii întotdeauna cu teme noi, exponate din colecțiile muzeale prezentate în expoziții temporare cu subiecte inedite. După sărbătorile pascale, va fi organizată expoziția “Viață de melc, la firul ierbii”, care prezintă lumea melcului de livadă și a rudelor lui. Într-un terariu cu melci vii, vom putea studia îndeaproape comportamentul lor.
  • Pentru cei care își doresc o plimbare prin sălile de expoziție dar nu au cum să ajungă fizic la acest obiectiv cu rol de școală și spectacol, este simplu de accesat turul virtual, disponibil pe site-ul muzeului: http://www.muzbioph.ro/tur-virtual

Program vizitare: marţi-dumincă, orele 9.00-17.00

Consiliul Judeţean Prahova face toate demersurile ca acest muzeu, şi nu numai, să fie găzduit în condiţii mult mai bune decât cele prezente. În acest sens, vă reamintim că, pe data de 1 aprilie 2022, CJ Prahova a depus cererea de finanţare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru proiectul „Reabilitare, restaurare, modernizare și consolidare imobil Palatul Culturii”.

Schema de finanțare va asigura lucrări de creștere a eficienței energetice (anveloparea clădirii, echiparea cu sisteme moderne de climatizare, montarea unor echipamente inteligente de umbrire pentru sezonul cald, modernizarea instalaţiilor de iluminat ş.a.), de consolidare seismică și alte operaţiuni complementare (cum ar fi protecția împotriva incendiilor, accesibilitatea etc.). Detalii despre proiecti găsiţi pe site-ul CJ Prahova: https://cjph.ro/palatul-culturii-reabilitat-prin-pnrr-consiliul-judetean-prahova-a-depus-cererea-de-finantare/