- Consiliul Judeţean Prahova susţine proiectele dedicate sportului de performanţă!
Fiecare sesiune a finanţărilor nerambursabile, prin care Consiliul Judeţean Prahova oferă fonduri pentru activităţi nonprofit, ne aduce în prim-plan o serie de oameni pentru care ambiţia, viziunea şi pasiunea trec de orice obstacol. Unul dintre prahovenii care s-au încăpăţânat să ducă un nume şi un vis mai departe este Claudiu Moldanschi, fiul campionului și antrenorului emerit la scrimă, Ştefan Moldanschi. Astăzi, la Clubul Sportiv Petrolul Ploieşti, 45 de copii şi adolescenţi învaţă cum stă treaba cu sportul despre care se spune că este „şah în mare viteză“. Iar unii dintre ei sunt campioni naţionali.
Din 2017, de când marele spadasin Ştefan Moldanschi a trecut în nefiinţă, Claudiu a organizat, anual, o cupă în memoria tatălui său. Un eveniment care adună la Ploieşti maeştri de arme şi floretişti din toată ţara. Unii dintre ei au vârsta la care Claudiu Moldanschi avea să înveţe, înainte de a scrie şi a citi, ce înseamnă asalt, balestră, priză de fier, octavă, secondă, sixtă, gardă etc. Termeni pe care i-a tot auzit, ani la rând, de la tatăl său, care i-a fost mentor, dar şi de la ceilalţi antrenori. Crescut într-un mediu în care sportul avea prioritate, Claudiu ar fi putut să se îndrepte către orice altă latură, însă un soi de egoism l-a îndreptat tot către o ramură individuală. „Mi-am dorit să fiu eu în centrul atenţiei, să nu împart eşecurile şi nici victoriile cu echipa“, ne-a mărturisit interlocutorul nostru.
A ajuns cu performanţa până la nivel naţional. Ca să ieşi în afară şi să mergi pe urmele Anei-Maria Brânză sau Mihai Covaliu, două dintre cele mai „sonore“ nume din scrima românească, este un drum lung şi extrem de costisitor. Dar nu imposibil…
După terminarea liceului, Claudiu s-a îndreptat către domeniul economic. Însă, pierderea tatălui său a fost un restart. Şi-a dat seama că nu poate îngropa un nume şi o muncă titanică. Astfel, ca antrenor voluntar, în subordinea unui maestru din lotul naţional, a continuat munca în sala de arme de la Petrolul. I-a fost greu, însă nu a uitat nicio clipă de ceea ce a învăţat de la tatăl său: „atunci când îţi doreşti ceva, trebuie să faci tot posibilul pentru a reuşi. Şi vei reuşi!“
Astăzi, este antrenor principal, ajutat de o voluntară, este organizatorul Cupei „Memorialul Ştefan Moldanschi“ şi este unul dintre formatorii de caractere şi campioni ai judeţului nostru. Dincolo de beneficiile mişcării, scrima îi învaţă pe copii să ia decizii rapide într-un timp foarte scurt. Îi determină să fie ambiţioşi, dar şi faptul că un eşec nu înseamnă sfârşitul luptei.
Dintre cei 45 de copii, 24 sunt în categoriile de performanţă, iar ceilalţi fac iniţiere. Fiecare an înseamnă, deopotrivă, pierderea unor sportivi, „pragurile“ şcolare (clasele a VIII-a şi a XII-a) fiind decisive în acest sens, dar şi selectarea unor noi potenţiali campioni. Trierea este făcută în şcoli, la început de an didactic, sau prin înscrierea directă la club. „Nu este un sport costisitor, pentru că noi încercăm, din fondurile atrase de la Consiliul Judeţean Prahova, de la diverşi sponsori, să asigurăm costumele care sunt unele speciale, scumpe, iar fără de ele nu putem face nimic. Optăm pentru înscrierea la început de an şcolar pentru că de atunci începem pregătirea pas cu pas. Ei pot veni oricând spre noi, dar vor avea de recuperat destul de mult“, a completat Claudiu Moldanschi. În plus, atât cei mici, cât şi părinţii trebuie să ştie că un sport de performanţă presupune multă muncă, rigoare, sacrificii. Spre exemplu, pentru iniţiere, un antrenament durează cam 90 de minute, în timp ce la pregătirile pentru competiţii, un sportiv lucrează intensiv şi câte trei ore, de două ori pe zi.
Toată pregătirea se va desfăşura acum la secţia de la Petrolul, în mare parte, cu dotări noi, datorită fondurilor nerambursabile acordate de Consiliul Judeţean, în baza Legii 350/2005. Proiectul „Scrima pentru drumul către Cupa României“ a fost depus în cea de-a doua sesiune de finanţare şi a obţinut suma de 102.000 lei.
Detalii despre proiectele declarate eligibile în cea de-a doua sesiune de finanţare, aveţi aici: https://cjph.ro/noi-activitati-nonprofit-finantate-de-consiliul-judetean-prahova-lista-proiectelor-castigatoare-in-sesiunea-a-ii-a/
Foto: arhivă personală Claudiu Moldanschi