Are 14 ani şi deja a pierdut numărul premiilor câştigate atât pe plan naţional, cât şi internaţional la concursurile de Matematică, Fizică şi Informatică. Pentru Ştefan Cătălin Savu astfel de competiţii au devenit un fel de ocupaţie preferată pentru care se pregăteşte de plăcere. Şcoala este locul unde ar dormi, dacă s-ar putea, pentru că tot universul lui se învârte în laboratoarele de aici. Acum este elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „I.L. Caragiale”, membru al Centrului Judeţean de Excelenţă Prahova şi se numără printre medaliaţii cu aur ai Balcaniadei de Informatică pentru Juniori, făcând ca numele României să răsune, din nou, în topul elitelor internaţionale.

Pasiunea pentru studiu şi mai ales pentru ştiinţele exacte a avut-o încă de mic. În clasa a V-a a devenit elev al Colegiului Național „I.L. Caragiale” din Ploieşti, acolo unde studia şi fratele său mai mare. Înclinaţiile sale pentru Informatică, Fizică şi Matematică şi dorinţa de a şti mai mult decât prevede programa şcolară i-au deschis uşa Centrului Judeţean de Excelenţă. Aici a descoperit o comunitate în care jocul principal este desluşirea ştiinţei şi, tot aici, a învăţat cel mai bine cum stau treburile cu spiritul de echipă.

Şcoala, locul preferat
Şi dacă pe cei mai mulţi copii îi auzim că abia aşteaptă să termine orele ca să se bucure de odihnă sau orice alte activităţi, pentru Ştefan a fost o vreme când „acasă“ deveniseră laboratoarele Colegiului „Caragiale“. „Pleca la 7.30, când intra la ore, şi mai mergea taică-su să-l ia la ora 18.00, când se închidea laboratorul unde ar fi dormit dacă se putea. Pentru Ştefan, toate aceste activităţi sunt relaxante pentru că le face din plăcere. Este pasionat de aceste ştiinţe. Noi n-am făcut niciun fel de presiune asupra lui, să performeze la vreo materie. Singur şi-a ales drumul şi, bineînţeles, că l-am susţinut“, ne-a declarat Elena Savu, mama tânărului geniu.
După muncă, răsplata i-a fost pe măsură. N-a fost an în care să nu câştige câte un premiu la concursurile din ţară sau din afară, unde a participat individual sau cu lotul României, la materiile enumerate mai sus. De asemenea, se impune şi la Lingvistică, unde are câteva premii în palmares. Însă recunoaşte că literatura nu prea-i place. De altfel, în anii de gimnaziu, la Limba şi Literatura Română a avut şi cea mai mică notă a sa, un 8, dar pe care a „reparat-o“.

Cât despre reuşitele sale, Ştefan încă nu le conştientizează dimensiunea. Are emoţii la fiecare concurs, dar şi puterea de a şi le controla şi a se concentra. În 2021, s-a impus în faţa a zeci de competitori din peste 20 de state, reuşind să obţină aurul la European Junior Olympiad in Informatics, singura pentru lotul de Juniori al României, aurul la Balcaniadă (categoria juniori) şi media de argint la IATI Shumen Bulgaria, acesta fiind cel mai recent titlu din palmaresul său.
Au fost şi situaţii în care a participat la două concursuri în aceeaşi zi, reuşind să ajungă pe podium la ambele.
Ce face cu toate aceste cunoştinţe? Încă nu şi-a stabilit un obiectiv pe termen lung. Este adeptul paşilor mici şi siguri. Ştie că-şi doreşte să urmeze liceul tot la Colegiul „Caragiale“, la profil Mate-Info, să înveţe cât mai multe lucruri în domeniul Informaticii, unul care, din punctul de vedere al lui Ştefan, este încă nou şi foarte ofertant, să reprezinte cu brio judeţul şi România peste tot unde va concura. Restul lucrurilor, facultate, carieră…la timpul lor.

Ce i-a cerut Moşului un copil genial
Când nu studiază, ocupaţia de bază o reprezintă jocurile…pe calculator. Şi, până în pandemie, erau şi orele de Karate, sport pe care urmează să-l reia.
Deşi este încă un copil, Ştefan nu-şi doreşte de la Moşu’ decât dulciuri. Gadgeturi a tot câştigat la concursurile unde a participat, însă nimeni şi nimic nu l-au convins să-şi schimbe telefonul pe care îl are de vreo 5-6 ani şi care a suferit şi unele „avarii“ cu unul mai performant. „Pentru ce am eu nevoie este foarte bun acesta pe care-l am“, ne-a mărturisit Ştefan.
Singura cerinţă pe care a avut-o de-a lungul anilor de la Moşu’ a fost…un băţ, după cum ne-a povestit Elena Savu, amuzată de situaţie. „Îl asocia, probabil, la acea vreme cu bagheta lui Harry Potter. Dorinţa i-a fost îndeplinită şi a primit un băţ de plastic. În rest, nicioadă nu şi-a dorit jucării sau altceva material“, a completat mama lui Ştefan.
În spatele performanţelor lui Ştefan, pe lângă mintea genială, ambiţia şi talentul pentru ştiinţele exacte, se află şi o echipă de profesori, pasionaţi la rândul lor de ceea ce fac. Iar când vorbim despre Informatică şi Centrul Judeţean de Excelenţă, spunem, de fapt, Dana Lica. Dar munca îi este completată şi de profesorii Violeta Vișinescu (Informatică), Grigore Ionel (Fizică), Loredana Țaga (Matematică) şi Ilona Rizea (Lingvistică).

Din palamaresul lui Ştefan Savu
Clasa a VIII a
– IATI Shumen Bulgaria – Medalie de argint

Clasa a VII-a
– European Mathematical Cup (EMC) Croația – categoria Juniori (13-17 ani) 2020: Premiul III
– International Autumn Tournament in Informatics Shumen Bulgaria 2020: Medalie de bronz
– European Junior Olympiad in Informatics 2021 – Medalie de aur (singura pt lotul de Juniori al Romaniei)
-JBOI (Junior Balkan Olympiad in Informatics) 2021- Medalie de aur
-Olimpiada Națională de Matematică- Medalie de argint
-Olimpiada Națională de Informatică- Locul 3 și Medalie de aur .
-Calificare, la baraj, în lotul national restâns de juniori al Romaniei.
-Olimpiada Națională de Fizica- Premiul II
-Olimpiada Națională de Lingvistica- Medalie de bronz
-Concursul Național Gazeta Matematică- Locul I la faza finala
-Concursul Național On Informatică- Premil I
-Info(1)Cup 2021- Medalie de aur la etapa Națională și Medalie de Argint la Etapa Internationala

Clasa a VI-a
– International Autumn Tournament in Informatics Shumen Bulgaria 2019: Medalie de Bronz
– Concursul Internațional de Informatica Info(1) Cup 2020, categoria Juniori: Medalie de Bronz
– Concursul Național de Matematică ”Laurențiu Panaitopol” București – Etapa Națională 2019: Premiul II
– Concursul ” Ion Barbu – Dan Barbilian” Călărași 2019: Premiul II și Medalie de Argint
– Concursul Gazeta Matematică și Viitorii Olimpici 2019/2020: Premiul I
– Concursul National de Matematica ”Cangurul”: Premiul I
– Locul 1 Olimpiada Județeană Informatica 2020: Locul 1
– Locul 1 Olimpiada Județeană Fizica 2020: Locul 1 cu punctajul cel mai mare la nivel național
– Locul 1 Olimpiada Județeană Lingvistică Solomon Marcus 2020

Clasa a V-a
-Locul I si Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Informatică 2019
-Medalie de Argint si Mențiune la Olimpiada Națională de Matematică 2019
-Locul 1 la Concursul Național de Matematică LuminaMath 2019
-Locul 1 la Concursul Național de Matematică Cangurul 2019

Foto: arhivă personală Elena Savu