Prahova a sărbătorit „Mica Unire“!

Românii au celebrat, astăzi, împlinirea a 163 de ani de la înfăptuirea „Micii Uniri“. Acest act de o importanță majoră, unirea Principatelor Moldovei și Țării Românești, considerat pasul care a precedat înfăptuirea statului naţional unitar român, a avut loc prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. La 5/17 ianuarie 1859, a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, a fost ales şi domn al Munteniei.
Pentru Principatele Unite a urmat o perioadă de reformă profundă, de unificare și modernizare a instituțiilor din cele două state și de realizarea bazelor solide a unui stat modern.

Evenimentul de astăzi a fost marcat și în județul nostru, fiind organizate o serie de manifestări.
Desfășurarea acestora a fost condiționată, și în acest an, de contextul pandemic.
Conducerea Consiliului Județean (CJ) Prahova, însoțită de o parte dintre aleșii județeni, a fost prezentă la Ploiești, unde au fost depuse buchete de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața Primăriei, la Păulești, acolo unde au fost dezvelite două busturi, a „unificatorului“ Principatelor și a lui Mihai Viteazul.
Tot aici, în prezența celor doi vicepreședinți ai județului, Dumitru Tudone și Cristian Apostol, a fost semnată înfrățirea comunelor Păulești cu Ruseștii Noi, din Republica Moldova.
De asemenea, conducerea CJ Prahova a participat și la ceremoniile de la Valea Călugărească, Gorgota și Breaza.

Ținând cont că este al doilea an în care acest eveniment se desfășoară sub „umbrela“ pandemiei și a unor serii întregi de restricții, vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Tudone, a ținut să puncteze, în discursul său, efortul autorităților județene în prevenirea și combaterea valurilor succesive generate de Sars-CoV-2, dar și faptul că revenirea la o viață normală ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi.
„Evenimentul de acum 163 de ani a fost un pas important și un act de curaj, dorit și așteptat de secole. A fost și acea oază de speranță, pasul decisiv care avea să preceadă realizarea visului de întregire a neamului românesc, eveniment ce urma să se întâmple în 1918.
Astăzi, sentimentul de unire vine cu noi conotații. Am trecut şi trecem împreună printr-o perioadă grea, care ne-a pus pe toți la încercări nemaiîntâlnite. Iar aceste provocări s-au reflectat pe toate planurile, inclusiv în proiectele cu caracter administrativ, unde ne-am văzut nevoiţi să ne reorganizăm, să găsim soluţii şi să mergem mai departe. Dar totul s-a putut şi este posibil doar printr-un efort comun.
Faptul că, în această zi, de 24 Ianuarie, suntem aici, că putem aduce un cuvânt de mulțumire înaintașilor noștri, dar, totodată, că avem șansa să punctăm planurile pentru viitorul apropiat reprezintă dorinţa de a răzbate, de a reuşi să ne recâştigăm vieţile normale. În plan sanitar, Consiliul Judeţean s-a implicat şi o face şi-n acest an prin contribuţii majore, prin alocarea unor sume importante, prin care medicii şi pacienţii să aibă la dispoziţie toate pârghiile de prevenire şi combatere a efectelor generate de pandemie. Însă, ideal este să ne menţinem sănătoşi, să respectăm măsurile recomandate de autorităţi şi să nu ne pierdem răbdarea.
Uniți și disciplinați vom reuși să ne recâştigăm normalitatea şi să ne ducem la bun sfârşit proiectele!“ – Dumitru Tudone, vicepreședinte CJ Prahova.

Ziua a fost încheiată simbolic, cu un spectacol de fanfară și de lumini, oferit de către elevii instituțiilor de învățământ și de cultură din Breaza, prin retragerea cu torțe pe traseul care a pornit din centrul orașului și până în fața Primăriei din localitate.
La ceremonial a luat parte și vicepreședintele CJ Prahova, Cristian Apostol.