750 de elevi de clasa a VII-a din 15 școli prahovene participă la cursuri de acordare a primului ajutor în cadrul programului de educație sanitară „Învăț și salvez”. Unitățile de învățământ vor fi dotate cu echipamente de prim ajutor ca suport pentru cursuri.
Proiectul „Învăț și salvez” s-a concretizat în urma discuţiilor dintre Consiliul Judeţean Prahova şi OMV Petrom, compania acordând pentru concretizarea acestuia suma de 500.000 lei. Este implementat de Fundația pentru SMURD în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești și cu susținerea Consiliului Județean Prahova.
Proiectul se derulează între 4 aprilie și 13 mai. În această perioadă, elevii vor deprinde noțiuni de prim ajutor, care includ: utilizarea numărului de urgență 112, lanțul supraviețuirii, siguranța salvatorului, cum se acordă suportul vital de bază, manevre de resuscitare, poziția laterală de siguranță și acordarea de prim-ajutor. În cadrul proiectului, elevii și profesorii vor avea posibilitatea să devină, la rândul lor, instructori de prim ajutor pentru colegii lor.
Unitățile de învățământ vor fi dotate cu echipamente de prim ajutor ca suport pentru cursuri. Acestea includ: manechin adult și copil, model cap, simulator defibrilare semiautomată și trusă de prim ajutor. În perioada următoare se va identifica disponibilitatea de a demara, începând cu 2023, formarea în sistem de educație între egali în prim ajutor.
Implementarea acestui program a fost marcată astăzi printr-un eveniment organizat la Colegiul Național ”Nichita Stănescu”. În cadrul acestui eveniment, voluntarii Fundației pentru SMURD le-au demonstrat elevilor prezenți mai multe exerciții de acordare a primului ajutor și i-au antrenat în aplicarea manevrelor salvatoare.
La eveniment, a cărei gazdă a fost dna Carmen Argeșanu, director al Colegiului Nichita Stănescu, au participat dl dr. Raed Arafat (Departamentul pentru Situații de Urgenta), dna Alina Petrescu (director Comunicare și Sustenabilitate OMV Petrom), d-nul Tudone Dumitru (vice-președinte Consiliul Județean Prahova), Virgiliu-Daniel Nanu (prefect al Județului Prahova), dna Ilona Cornelia Rizea – Inspector General Școlar (Inspectoratul Școlar al Județului Prahova), dl colonel Danie Ionut Enescu – Comandant Școala de Subofițerii de Pompieri și Protecție Civilă „Paul Zăgănescu” Boldești, dna dr. Ioana Dărămuș (Fundația pentru SMURD) – Coordonator activitate Fundație și coordonator al proiectului educațional.
„Pe fondul perioadei dificile pe care am traversat-o cu toţii in ultimii doi ani, sistemul de sănătate a fost greu încercat şi necesită susţinere din partea întregii societati. Fiecare iniţiativă care contribuie la îmbunătăţirea acestui sistem contează pentru noi toţi. Iar educaţia în ceea ce priveşte prevenţia şi acordarea primului ajutor reprezintă un pas important. Mai ales, într-un județ ca al nostru, străbătut de principalele artere naționale pe care se înregistrează un număr mult prea mare de accidente rutiere grave și foarte grave. Să nu uităm că Prahova este un județ turistic şi evenimentele neplăcute nu ne ocolesc nici la acest capitol, iar acordarea primului ajutor, într-un mod corect face, adesea, diferența între viață și moarte.
Considerăm foarte important ca această educaţie să se realizeze încă de la vârste mici, astfel încât viitorii adulţi să contribuie în mod responsabil la salvarea de vieţi omeneşti şi, implicit, la susţinerea sistemului de sănătate. De aceea, sprijinim programul «Învăț și salvez», una dintre iniţiativele conturate din colaborarea strânsă pe care o avem cu OMV Petrom, în domeniul sănătaţii pe care actuala echipă a Consiliului Județean îl are ca prioritate“ – Dumitru Tudone, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
“Educarea copiilor în ceea ce privește acordarea primului ajutor trebuie să debuteze de la vârstele cele mai fragede. Având în vedere numărul mare de accidente și incidente care se înregistrează anual fie la domiciliu fie în spațiile publice, precum și importanța manevrelor de prim ajutor aplicate imediat, până la sosirea echipajelor medicale, pentru a crește șansele de supraviețuire ale victimelor, existența unei mase critice de populație care să știe să acorde primul ajutor este de o importanță majoră. Prin crearea de resurse la nivelul școlii pentru formarea în manevre de prim ajutor prin educație între egali sperăm să reușim să ajungem mai repede la această masă critică” – dr Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.
„În domeniul nostru, siguranța și sănătatea sunt prioritare și este esențial să avem grijă unii de alții. Sprijinim programul «Învăț și salvez,» deoarece trebuie să învățăm de mici cum să intervenim corect, la momentul potrivit, pentru a contribui la salvarea de vieți omenești” – Alina Petrescu, Director Comunicare și Sustenabilitate din cadrul OMV Petrom.
Cele 15 şcoli din Prahova în care se derulează acest proiect, considerat unul pilot, sunt:
C.N. ,,Nichita Stănescu,, Municipiul Ploiești, Școala Gimnazială ,,Sf. Vineri,, Municipiul Ploiești, Școala Gimnazială ,,George Coșbuc,, Municipiul Ploiești, Liceul Tehnologic Agricol, comuna Bărcănești, Școala Gimnazială ,,Gheorghe. Lazăr” comuna Bărcănești, Școala Gimnazială Românești, Școala Gimnazială Tătărani, Școala Gimnazială Tg. Vechi, Liceul Tehnologic „Constantin Cantacuzino” Băicoi, Școala Gimnazială Nr. 2 Boldești-Scăieni, Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Boldești-Scăieni, Școala Gimnazială Centrală Municipiul Câmpina, Școala Gimnazială „B.P. Hașdeu” Câmpina, Școala Gimnazială Berceni, Școala Gimnazială Corlătești.