Dacă ai între 50-74 de ani şi eşti domiciliat în judeţele Prahova, Argeş, te poţi testa GRATUIT împotriva cancerului colorectal.
Acest lucru este posibil prin proiectul ROCCAS II- Furnizarea serviciilor de sănătate din Programele de Prevenţie, Depistare Precoce, Diagnostic şi Tratament Precoce al leziunilor precanceroase, colorectale, proiect finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, derulat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Fundaţia Renasterea.
Demersul este unul complex de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament al cancerului colorectal, boală care reprezintă a doua cauză de deces la femei şi a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor.

Programul a fost lansat, astăzi, 21 iunie, în Prahova, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, reprezentanţilor instituţiilor cu profil medical, a medicilor de familie, unii dintre ei fiind deja implicaţi în activităţile de screening, dar şi a altor personae din diverse domenii de activitate care pot disemina informaţia.

Prin acest program vor fi oferite 25.000 de teste FIT (test fecal imunochimic) GRATUITE locuitorilor din judeţele Arges si Prahova, cu vârsta între 50-74 de ani. Activităţile de screening se derulează deja, începând din luna noiembrie 2021. În judeţul nostru au fost deja distribuite peste 3800 de teste FIT, dintre care aproape 2500 au ajuns la persoane vulnerabile, iar 61 dintre prahoveni au efectuat colonoscopie. Institutul Clinic Fundeni va efectua colonoscopii gratuite pentru persoanele care, în urma testărilor, sunt identificate cu risc de cancer colorectal, iar Fundaţia Renaşterea va asigura consilierea şi transportul pacienţilor vulnerabili până la Institut şi acasă.

Proiectul a fost bine primit şi de către conducerea Consiliului Judeţean Prahova pentru care SĂNĂTATEA reprezintă o prioritate şi care are în derulare o serie de proiecte proprii sau prin parteneriate public-privat, menite să aducă plus valoarea pe toate palierele, pornind de la informare, prevenţie şi până la diagnostic şi tratament.

Prezent la evenimentul de lansare, vicepreşedintele CJ Prahova, Dumitru Tudone, le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat într-un astfel de proiect care este în beneficiul tuturor, asigurându-i că vor avea, în instituţia pe care o reprezintă, un partener de bază în reuşita implementării acestui program de sănătate. A subliniat faptul că informarea şi prevenţia sunt mult mai ieftine, în cazul de faţă sunt gratuite, în schimb boala şi depistarea târzie a acesteia implică o serie de costuri şi suferinţe care îi afectează atât pe cei în cauză, cât şi pe cei din jurul lor.
În Prahova, dintre medicii de familie, 28 s-au afiliat proiectului, dintre care 15 au fost în prima etapă, iar 13 s-au înscris în cea de-a doua serie, cei mai mulţi fiind din mediul rural, acolo unde sunt identificate şi grupurile vulnerabile.

Detalii despre ROCCAS şi medicii care sunt afiliaţi programului aflaţi la adresa de e-mail: roccas.doi@gmail.com şi de pe site-ul https://fundeni-coloscreening.ro/
Dintre astfel de proiecte, în care CJ Prahova este partener, vă reamintim că în derulare sunt şi „Caravana de servicii medicale“, derulat cu OMV Petrom şi care va ajunge pe 02 iulie, la Gura Vadului, în vederea recoltării de sânge pentru analize medicale gratuite, dar şi cel pentru depistarea hepatitelor virale LIVE(RO)2-SUD, care este implementat tot prin intermediul medicilor de familie.