„Fii atent! Loveşte puternic... Aşa! Ştiu că te doare braţu’… Rezistă, mai avem două mingi! Aşa! Bravo! Nu uita că un retur bun e juma’ de punct câştigat...“. Sunt câteva dintre cele rostite de Ştefan Niţă în timpul unuia dintre antrenamentele cu fiul său, Eric Niţă.
I-am găsit la sala de tenis din Păuleşti, acolo unde vin zilnic.
Singurele excepţii fiind momentele în care sunt plecaţi în turnee sau zilele de duminică pe care şi le rezervă familiei şi repaosului. În rest, au optat către calea performanţei, una pe care Eric, un puşti de 12 ani, a păşit în urmă cu aproape zece ani.

Cum tatăl şi bunicul său erau mai tot timpul pe la sala de tenis, pentru Eric era un fel de a doua casă. La numai doi ani şi jumătate a pus mâna pe rachetă şi a început „lupta“ de a da mingea peste fileu. Mişcările copilului, dorinţa de a se juca în acest mod, dar şi rapiditatea deprinderii loviturilor specifice le-au confirmat tatălui şi bunicului că „aşchia nu sare departe de trunchi“. Cu un talent nativ, completat de multă muncă, Eric avea să câştige primul trofeu pe la vârsta de 8 ani, iar de atunci palmaresul i s-a îmbogăţit cu zeci de trofee. Nu mai ştie numărul, însă în momentul în care priveşte fiecare cupă îşi aduce aminte de un moment din acel meci sau adversarul care i-a dat „de furcă“.
În prezent, de trei ani, deţine supremaţia naţională la categoria sa de vârstă.

Cel mai nou titlu este cel din cadrul competiţiei Tennis Europe, Cipru „Famagusta Club 2021", care a avut loc la sfârşitul lui octombrie. Rezultatul completează seria altor două turnee de acelaşi tip pe care Eric şi le-a adjudecat, în acest an, la categoria de vârsta U12: „Soul Cup“ Istanbul şi Diamond Cup România (organizat la Bucureşti).

Munca şi disciplina, „cheile“ succesului!

Nu are timp prea mult pentru a savura gustul victoriilor pentru că ritmul competiţional îi impune un stil de viaţă milităresc. În plus, antrenamentelor de tenis, combinate cu cele de atletism, unde este pregătit de Robert Munteanu, şi cele de forţă, se adaugă şi programul şcolar.
Eric este elev într-a VI-a la clasa cu profil sportiv („mozaic“) de la Şcoala „Grigore Moisil“ din Ploieşti, unde este, de asemenea, bursier.
Îi este greu cu stilul de viaţă, dar se află încă la vârsta la care visurile nu cunosc piedici. Cu un psihic bun, în care povara înfrângerilor nu este atât de copleşitoare, Eric priveşte tot timpul către următorul pas.

„Încă nu-mi dau seama de importanţa unui meci câştigat sau pierdut. Le tratez cam la fel. Este normal să mă bucur atunci când obţin o victorie, dar cred că tata se bucură mai tare. El este cel care pune în balanţă ce-a fost bine, ce-a fost rău, avem minute bune de discuţii după fiecare partidă. În rest, după ce termin, îi sun pe cei de-acasă, îmi mai fac un mic moft şi cam atât. În timpul meciurilor reuşesc să mă setez în aşa fel încât nu-i aud pe cei din jur. Mă concentrez pe ceea ce am de făcut. Sunt atent la lovituri, la poziţionarea în teren a adversarului“, ne-a mărturisit Eric.

Ştie că vrea să fie în rândul celor mai buni zece tenismeni ai lumii, iar în momentul în care îşi va fi încheiat activitatea, „după vârsta de 30 şi ceva de ani“, să aibă în palmares titlurile celor patru turnee Grand Slam.
Ca idol îl are pe Roger Federer, pe care-l apreciază pentru eleganţă, seriozitate şi modul în care-şi stăpâneşte trăirile.

O „gură de aer“ din partea CJ Prahova

Pe cât de frumos este tenisul, pe atât de costisitor! Povara financiară însă pică în acest caz pe seama părinţilor. „Au fost momente în care a auzit discuţii şi-l vedeam la antrenamente încordat. I-am explicat că singura lui grijă este să se concetreze pe joc, de restul ne ocupă noi, adulţii“, ne-a povestit Ştefan Niţă.

Un turneu înseamnă o cheltuială între 2000 şi 4000 de euro, bani pe care soţii Niţă i-au avut din economii, împrumuturi, donaţii, puţinele sponsorizări.
Consiliul Judeţean Prahova a venit, în acest an, în sprijinul efortului depus de cei de la A.S. S&F Tennis System Club Sportiv de Tenis, acordând pentru proiectul „Excelență în Sportul Alb“ suma de 40.000 lei.
Banii sunt oferiţi în baza Legii nr. 350/2005 privind finanţarea nerambursabilă, din fonduri publice, a activităţilor nonprofit.
Prin acest proiect este sprijinită atât munca lui Eric, cât şi a celorlalţi copii şi juniori care activează în cadrul Academiei de Tenis de la Păuleşti, o adevărată „pepinieră“ de campioni, dar, mai ales, de caractere. Pentru că tenisul, dincolo de efectele benefice asupra fizicului, vine cu o serie de beneficii pe termen lung: disciplinează, îţi dezvoltă atenţia, spiritul de reacţie, îţi antrenează emoţia etc.

Visurile unui mic campion.

Eric Maximilian Niţă este un nume despre care vom mai auzi. Momentan este un copil care munceşte mai mult decât adulţii, care are un vis şi care-şi doreşte să rămână „cu capu-n nori“ chiar şi atunci când va renunţa la tenis. Pentru că şi-a propus să devină pilot de linie aeriană.
„Până să încep să mă joc cu mingile de tenis, mă fascinau avioanele. Şi a rămas ceva acolo, în subconştientul meu. Îmi place la nebunie să zbor şi sunt foarte curios atunci când mă aflu într-un avion. Am fost foarte încântat când am fost lăsat să intru în cabina pilotului la una dintre curse. Îmi doresc să zbor cu paraşuta şi cu alte tipuri de aparate, dar încă nu mă lasă tata“, ne-a mai spus Eric.

Va zbura luna aceasta către Campionatele Europene care se desfăşoară în Spania, de unde speră, de asemenea, să se întoarcă victorios.


Foto: arhivă personală Ştefan Niţă

 

Arhivă personal...
Arhivă personală Ştefan Niţă
Arhivă personal...
Arhivă personală Ştefan Niţă
Arhivă personal...
Arhivă personală Ştefan Niţă
Arhivă personal...
Arhivă personală Ştefan Niţă
Arhivă personal...
Arhivă personală Ştefan Niţă
Arhivă personal...
Arhivă personală Ştefan Niţă
Arhivă personal...
Arhivă personală Ştefan Niţă

 

Hartă deszăpezire

deszapezire

Reorganizare

donare sange2017

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară

Ziar Consiliul Județean Prahova

  • Ziar CJPH

Consultare publică - Planul teritorial pentru tranziție justă 2021-2027

POTJ 2021 2027

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.