Consiliul Judeţean Prahova este ataşat de valorile împărtăşite de Biserică, spiritualitatea românească fiind unul din elementele naţionale identitare.
În acest sens, administrația județeană s-a implicat de-a lungul timpului în susținerea unor proiecte din domeniul cultelor religioase, cum este și proiectul european "Consolidare, restaurare şi punere în valoare Centru cultural Protoieria Ploieşti Nord”, unde a asigurat partea de co-finanțare, în valoare de 96.875,40 lei. Perioada de implementare a proiectului a fost de 48 de luni începand cu 01.07.2016, iar conform graficului activitățilo,r se va încheia în data de 20.06.2020.
Proiectul inițiat de Protoieria Ploieşti Nord are o valoare totală de 4.843.769,81 lei și a fost finanţat prin Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – "Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, prioritatea 5.1 – "Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.
Principalele activități prevăzute în proiect au fost legate de consolidarea, restaurarea clădirii şi punerea în valoare a spaţiilor existente, în vederea desfăşurării unor funcţiuni adecvate, compatibile cu statutul de monument istoric.
Imobilul restaurat este construit în stilul neoclasic la sfârşitul secolului al –XIX-lea , fiind unul dintre cele patru edificii construite după planurile arhitectului Leonida Negrescu, toate amplasate pe Bulevardul Independenţei din Ploiești.
Prin implementarea acestui proiect a fost pus în valoare acest monument istoric ce reprezintă un obiectiv important în patrimoniul cultural și arhitectural al Județului Prahova.
Consiliul Județean Prahova a susținut partea de co-finanțare și pentru alte cinci proiecte ce vizează monumente de cult din județ, respectiv: "Restaurare pictură, finisaje interioare și exterioare, instalații, restaurare turn clopotniță, amenajări exterioare Biserica Sfânta Vineri Ploiești”; "Consolidare, restaurare, conservare și punere în valoare arhitecturală și pictura murală a Bisericii mari a Mănăstirii Zamfira, județul Prahova, executată în frescă de Nicolae Grigorescu”; "Restaurare, consolidare şi punere în valoare a bisericii de lemn Sfinţii Mihail și Gavril”, a schitului Jercălăi – Urlaţi” ; "Restaurare și punere în valoare a ansamblului arhitectural medieval al fostului Schit Lespezi”.
Toate aceste obiective restaurate vor contribui la atragerea vizitatorilor, dezvoltând turismul cultural-religios, asigurând totodată pelerinilor un cadru optim, unde istoria, tradiția și spiritualitatea se îmbină armonios.