Joi, 27 iulie 2023, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi – ediţia a XII-a.

Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, situată la aproximativ 8 km vest de municipiul Ploiești, pe partea dreaptă a șoselei Ploiești – Târgșor, județul Prahova, pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Cercetarea arheologică la Târgșoru Vechi a început în anul 1956, o colaborare între Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, ce a dus la acumularea unei bogate colecții de informații și artefacte ce redefinesc istoria acestui loc. Descoperirile realizate aici au ilustrat epoci istorice variate, de la paleoliticul superior până în secolul al XIX-lea, evidențiind astfel continuitatea vieții umane în această zonă.

Evenimentul începe la ora 11:00 și se va încheia la ora 16:00. Printre momentele importante ale zilei se numără omagierea arheologilor Gheorghe Diaconu și Dan Lichiardopol, care au jucat un rol esențial în cercetarea și conservarea sitului. Vizitatorii vor avea apoi ocazia de a explora expoziția „Târgșor – un sit milenar”, o prezentare captivantă a istoricului cercetărilor și a monumentelor arheologice descoperite la Târgșoru Vechi.

Ziua Porților Deschise la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi nu este doar o oportunitate de a descoperi trecutul, ci și un prilej de a aprecia eforturile însemnate depuse de cercetători pentru a păstra și a transmite istoria pentru generațiile viitoare. Invităm toți pasionații de istorie și arheologie să se alăture acestei călătorii fascinante prin timp și istorie.